ZWYCZAJE

        Jeżyki są przeważnie samotnikami, prowadzącymi nocny tryb życia, choć zdarza się także, że są aktywne wcześnie rano. Godziny nocne spędzają na intensywnym poszukiwaniu jedzenia, podczas gdy dzień przeznaczają na odpoczynek i sen. Chociaż mają silne nogi i mocne pazury przystosowane do kopania nory w ziemi, gatunki żyjące w zachodniej Europie wolą budować na czas dziennego odpoczynku gniazdo z trawy i suchych liści, pod osłoną krzaka jeżyny (stąd taka nazwa krzaka) lub gęstego runa leśnego. Nie są to jednak trwałe schronienia. Zwierzątko zajmuje jedno przez kilka kolejnych dni, po czym wędruje w inne miejsce i buduje sobie nową kryjówkę.

        Jeże długouche i pustynne budują gniazda w dobrze ukrytych miejscach między skałami lub kamiennymi odkrywkami. Kopią też nory, które czasem są ich własnym dziełem w całości, a czasem powiększają tylko opuszczone przez inne zwierzęta schronienia. Często wkopują się do olbrzymich kopców termitów, jakie można znaleźć w centralnej Afryce.